Metifix heeft de Astro Tower in Brussel opgevolgd op vlak van luchtdichtheid, en heeft vervolgens de nodige blowerdoortesten uitgevoerd  Dat resulteerde mee in het behalen van de passiefnormen. 

Astro Tower is een kantoorgebouw van 112m hoog, met een binnenvolume van over de 112.000 m³. 

 

Het geïnstalleerde vermogen is cruciaal

Metifix kon de B-test na plaatsing van alle ramen in de zomer uitvoeren, met gelijke binnen/buitentemperatuur. Patrick Brants van Metifix ligt toe: "Hierdoor was het drukverschil tussen midden toren en buiten lager dan 5 PA.  Vervolgens hadden we met 6 blowerdoortoestellen met extra hoog vermogen van 13.500m³/h@50Pa voldoende om een succesvolle meting te doen.  Dit is op heden enkel met de Retrotec Blowerdoortoestellen 3000SR en 6000 mogelijk."

"De A test moesten we uitvoeren met een temperatuursverschil tussen binnen en buiten van 10°C, waardoor we met nog een beetje wind reeds een drukverschil hadden tussen midden toren en buiten van 20Pa. Bij hetzelfde geïnstalleerde vermogen krijgen we dan een resultaat met 10% negatieve correctie", aldus Brants.

Wat gebeurt er bij dit drukverschil bij opstelling op het gelijkvloers? Warme lucht stijgt, waardoor bij overdruk de ventilatoren reeds aan het draaien zijn tegen hoge snelheid, zonder input van vermogen. De toestellen kunnen niet sneller draaien dan hun maximum snelheid, dus verliest men reeds meer dan een derde van het vermogen. Brants: "Dit wil zeggen: om een correcte meting uit te voeren moet men reeds 9 blowerdoortoestellen plaatsen om hetzelfde drukverschil te bekomen. Doet men dat niet, dan gaat men aan lagere drukken meten. Dit wordt ook nog aanvaard eenmaal men 84000m³/h vermogen heeft geïnstalleerd, maar de meting zal minder correct zijn. Als men de passiefnorm wil behalen, en men heeft 10% correctie, zal men uiteraard 10